Ramazan 1432 h.g. :: prva noć, prvaka među mjesecima

Sjećam se da sam pretprošle godine, u ovoj istoj noći – prvoj po redu, u mojoj rodnoj i voljenoj Srebrenici, upalio sve i jednu sijalicu u ionako usnuloj kući moga rahmetli đede Edhema. K'o da je oživjela, sva je sijala. Odavno već nije. Gledao bih kroz prozor bijele mahrame kako se lagahno gegaju niz ulicu s Klise prema Bijeloj džamiji, osvrćući se – otkud toliko svjetlosti. Sretan.

Navik'o sam i da me moja “teta” Pemba pogledom isprati po polasku u džamiju, išaretila mi je rukom, vrtila sitnom glavom, nasmijala se, pa sam i ja nastavio put s osmjehom. Ipak, te godine sam uzalud podizao glavu prema njenom prozoru. Teta Zilha je upalila pokoje svjetlo, želeći valjda da nas posjeti na dušu koju su mnogi od nas voljeli, a koja je sad vraćena – Izvoru. Nisam imao mnogo tada, tamo…ali sam osjećao da imam sve što mi je ikad potrebno. Ipak, po povratku u Sarajevu, jedva sam ček'o kad će babo stati pred Istiklal, da iskočim, da potrčim, pa da sam mog'o – i da je zagrlim…onako ogromnu, plavu i obasjanu.

Večeras, k'o da izvirujem, znajući da je došla…neku pojavu očekujem.  Lice čiji opis odavno znam, ali ga još nikad nisam pred sobom vidio. Tražim opet nekakvo svjetlo.  Opet gledam ima li kakav prozor, išaret…da se nasmijem, pa da nastavim. Nešto opipljivo.U putu, opet onaj sićušni đedo, kojeg sam i prošle godine susretao…svaku noć. Još uvijek “grabi” prema njoj, ko da je za nju zavezan kakvim nevidljivim užetom, od nura,…tja! pa ne meleka ne možemo vidjeti. Eto mi išareta. Bolji i ne treba. I ja se zakačih užetom. Lahko je. Nisam ni osjetio. Jednostavno, samo sam pustio. Onda sam i shvatio,…bitno je samo otvoriti srce, prepustiti se, a ostalo samo dolazi. Ponovo onaj lijepi osjećaj. Tražio sam ga…i došao je. Ne samo meni, svima nama. Pa,…dobro došao, šehre nura i rahmeta!

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s