Ramazan 1432 :: Srce je Božja kuća

Čovjek je krhak i loman. Snagu mu oduzima rad, a nedostatak ljubavi smanjuje srce. Slab i bez ljubavi, nerijetko sam i ostavljen, opustošen i skršen poput bašče nakon silovite oluje ili obrušena grada nakon ratne pohare on vidi samo zatvorene prolaze, zaključane horizonte kroz koje nema izlaza. Ni spasa.

Ali samo jedno preostaje što ga podiže: to je duša u njemu koju mu je Stvoritelj udahnuo kad ga je oživio u majčinoj utrobi. Ona će se, smirena, Allahu dž.š. vratiti na kraju života koji se na Zemlji provodi. Tako je Uzvišeni podupro čovjeka: dao mu je dušu, jer je samo ona kadra otkloniti móru ovozemaljskog što se strovaljuje i napada čovjekovo tijelo i um, oboje podložno umoru i smrti. Šta ima u duši, od kakve je materije čudesne, koja je to silina ljekovita  koja se osjeća, a ne vidi? Ona prepoznaje. Prepoznaje Božje riječi. Ona razumijeva Božje riječi i prevodi ih u čovjeku bliski oljuđeni govor: Zadatak joj je da Te prene. Da Te uzdigne do Nade koja podiže mrtvo, bezvoljno tijelo. Koja dakle oživljuje sami život.

Ovo je u Knjigu uvezana Velika Nada, ona koja odmiče ispred sebe sve nesreće. Kur'an – (ono) što se čita. To su upute umornoj duši kako da se uspravi i krene. Velika Poruka koju je Istiniti izgovorio svim ljudima kroz neusporedivog i zadnjeg poslanika Muhammeda a.s.

Ti sada imaš Knjigu u rukama i ti se sada trudiš da uskladiš kucanje svoga srca s Njegovim neponovljivim riječima poredanim u vječnim ajetima. Taj trud je sličan oštru nožu što ljušti sparušenu koru s jabuke: Baš tako ćeš Božjim riječima čistiti srce od umora i prašine! I zaista, zar ima većeg truda od onog koji teži da popravi ljudskost u čovjeku, da poboljša svijet i da mu pridoda nešto svoje i neponovljivo.

To je dato samo čovjeku, samo Tebi koji držiš Kur'an Časni u dobrim rukama. Samo Tebi, kažem, jer u Tebe je živo srce: srce je kuća u kojoj je Kur'an svjetiljka.

== Kur'an Časni, Predgovor
== Preveli: Hfz Muhammed Pandža i Džemaluddin Čaušević
== [ 1937. g.? ]

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s