Jedite i pijte, ali…ne obolijevajte!

Moderna medicinska znanost i medicinska praksa će se u budućnosti, bez sumnje, sa pretilošću (gojaznošću), a posljedično i sa diabetes mellitusom (“šećernom bolešću”) boriti podjednako kao i sa neoplazijom, kardiovaskularnim oboljenjima, HIV/AIDS-om i sličnim bolestima, jer ova pojava zahvata značajan dio svjetske populacije. Pored njegove zdravstvene, ovaj problem ima i jednu drugu dimenziju, koju sam primjetio gledajući demografske podatke i zemlje u kojima je ovaj problem najizraženiji. Potaknut interaktivnom mapom (u prilogu, prevedena na bosanski jezik) koju je sačinio Reuters u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO), te člancima Reutersa i Saudi Gazette, odlučio sam ponuditi na razmišljanje još jednu dimenziju ovog problema…kulturološko-religijsku (mada nisam siguran da li sam je dobro imenovao). Ljekar (u mojem slučaju budući, إن شاء الله‎) i musliman su dužni da upozoravaju, upućuju, spoznaju i prenose drugima tu (korisnu) spoznaju. Evo i mog pokušaja, kao nekakve kombinacije te dvije kategorije, da napišem nešto korisno i smisleno.

WALL-E

>>> Prije toga, par napomena.

Prva: BMI (Body Mass Index) – Indeks tjelesne mase ili Queteletov indeks, definicijski predstavlja omjer tjelesne mase izražene u kilogramima i kvadrata visine individue izražene u metrima (m/h2). Kako se prekomjerna tjelesna masa i gojaznost vrlo često izjednačavaju, BMI je zgodan za ocjenu uhranjenosti osobe, ali ne možemo reći da je i validna metoda procjene. Moram napomenuti da se u suštini vodi računa o odnosu masnog i nemasnog tkiva, pa za osobe sa velikom mišićnom masom ili nešto “jačim” kostima ne možemo baš reći da su gojazne. Uglavnom, po utvrđenim standardima, odrasla osoba sa BMI između 25 i 29.9 smatra se osobom sa prekomjernom tjelesnom masom, a osoba sa BMI > 30 smatra se gojaznom/pretilom. Mi te dvije kategorije svakodnevno izjednačavamo, ali je medicinska kategorizacija nešto preciznija. Kalkulator: http://www.plivazdravlje.hr/zdravlje-online/bmi

Druga: Istina, koju ne smijem zaobići, jeste da na deponovanje masnih rezervi uveliko utiče genetička slika indivudue. Dakle, nasljedni faktori, koji će između mnogočega drugog definisati i brzinu metabolizma, neizbježni su u sklonosti ka skladištenju energetskih rezervi organizma. Važnu ulogu ima i spol. Žene su zbog svoje hormonalne specifičnosti sklonije odlaganju masti (efekat estrogena – pomaže skladištenju masti) od muškaraca (efekat testosterona – pomaže sagorijevanje masti). Ova se pojava naročito primjećuje u trudnoći, kada je potrebno osigurati dovoljno rezervi za plod i majku. Konačno, genetika i spol je nešto na što ne možemo uticati.

Druga i po: Gojaznost je primarni okidač za nastanak kardiovaskularnih oboljenja i diabetes mellitusa – “šećerne bolesti” (50% povećane šanse kod gojaznih osoba). Diabetes mellitus, opet, posljedično izaziva vaskularne i nevaskularne komplikacije, na primjer dijabetičke artropatije i neuropatije, dijabetičke retinopatije i neftropatije, itd (naravno, tema je široka, ja samo dajem primjere).

Treća: Socijalno-ekonomski i kulturološki faktori su neizostavan parametar kad želite ocijeniti nečiji stil života – možda i najznačajniji parametar za ovu problematiku. Teško bi bilo zabilježiti veliku stopu pretilosti u Somaliji (osim, možda, kod njihovog premijera – ako ga nije stid zemlje po kojoj hoda) jer su opšti uslovi života ispod svake granice života dostojna čovjeku. Vidjećete u nastavku, da zemlje sa ekonomskim procvatom posljedično imaju i javnozdravstvene probleme koji su upravo vezani za kupovnu moć stanovništva – moć da sebi priskrbi velike količine hrane. To bi bio onaj socijalno-ekonomski dio. Međutim, stanovništvo Japana, na primjer, ima sličnu, ako ne i veću ekonomsku moć, ali kulturološki faktori uveliko definišu njihovo zdravlje i dugovječnost. Stil života je jedan od najuticajnijih faktora za razvoj nepoželjnih efekata po zdravlje. Dakle, tema sve složenija.

Zastupljenost stanovništva sa prekomjernom težinom u svijetu

Zastupljenost stanovništva sa prekomjernom težinom u svijetu
(klikni da povećaš grafik)

Lahko je zapaziti da se u vrhu liste, na priloženoj mapi, nalaze islamske zemlje. Musliman očekivano pomisli kako bi takve zemlje trebale biti perjanice, predvodnice u postavljanju standarda življenja nama, naročito onima od nas koji svoju domovinu ne mogu nazvati islamskom. Prema podacima Međunarodne federacije za diabetes (IDF – International Diabetes Federation) pet od ukupno deset zemalja svijeta gdje je prevalenca obolijevanja od diabetesa najveća članice su Zaljevskog vijeća za saradnju. Ukoliko to niste ranije znali, te zemlje su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrejn, Saudijska Arabija, Oman, Katar i Kuvajt. Pet od njih imaju najveću prevalencu. Kuvajt je na trećem mjestu, Katar na šestom, Saudijska Arabija na sedmom, Bahrejn na osmom, UAE na desetom. Uz napomenu da je Liban na petom, ostatak (a nije puno mjesta ostalo) čine pacifičke mini-državice, kakva je i Američka Samoa, prikazana kao “lider” na ovoj mapi.

Poređenja radi, Američka Samoa je jula 2011. godine imala 68,061 stanovnika, među kojima je 63,637 (93.5%) gojaznih. Saudijska Arabija je prema popisu jula 2012. godine imala 26,534,504 stanovnika, od kojih je 19,237,515 (72.5) gojazno. Kakav odnos “snaga”, je li?

O sinovi Ademovi, lijepo se obucite kad hoćete molitvu da obavite! I  jedite i pijte, samo ne pretjerujte. On ne voli one koji pretjeruju.” (El-A'raf, 31)

Sin Ademov neće napuniti goru posudu od svoga stomaka. Nekoliko zalogaja koji mogu čovjeka držati uspravnim su mu dovoljni. Ali, ako on mora jesti više, onda neka napuni jednu trećinu hranom, jednu trećinu vodom, a jednu trećinu neka ostavi za lahko disanje.” (Ahmed, Nesai, Ibn Madže i Tirmizi i kaže da je hadis hasen-sahih. Hakim ga je ocijenio vjerodostojnim.)

Da opomene mogu biti jasnije, pa…i ne mogu. Kur'an je jasna knjiga (“Elif Lam Ra. Ovo su ajeti knjige, Kur’ana jasnog!” Hidžr, 1). U sve i jednoj od nabrojanih zemalja govori se arapski. Da ne amnestiram još dvije zemlje, koje se nalaze na mapi: Egipat i Iran. Ipak, današnjim strujama je bitnije koliko su noge raširene u namazu, iako stomak ispred lica prednjači toliko da je stopala nemoguće vidjeti.

Vjerski propis nije djelovao na svijest tamošnje nam braće i sestara, niti na njihov stil života, iako se u taj propis kunu, ali kad je šteta po njihovo zdravlje “oklapila” vlade po džepovima, eto uzbune, pa proradila i svijest. Pretilost s jedne strane utiče na radnu sposobnost stanovništva, a oboljeli od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti koštaju petro-ekonomije Zaljeva milijardama  petro-dolara.  “Ekonomski boom” nastao zaslugom petrohemijske industrije (Saudijska Arabija je, na primjer, 2012. godine zabilježila suficit od 103 milijarde dolara u budžetu) donio je lagodnije radne pozicije za lokalno stanovništvo, bezbrižan život, ugodan transport. Djeca ostaju kod kuće, uživajući u blagodatima koje donosi tehnologija, hrana i piće dolaze na adresu, “sjedeći (sesilni) život” cvjeta. Aktivnosti kako odraslih, tako i djece, svedene su na minimum. Jedan Kuvajćanin to ovako opisuje: “Čak je i ‘fizičko’ postao predmet koji se polaže u vidu pisanog testa.”

Pet i po milijardi saudijske populacije čine doseljenici, koji rade poslove “ispod nivoa”. Ispočetka se mislilo da je pretilost sa posljedičnim dijabetesom problem domaće zajednice. Ipak, utvrđeno je da među doseljenicima postoji veća incidenca gojaznosti i dijabetesa, nego kod njhovih sunarodnjaka u domovini. Jasno je, stil života je glavni razlog za zdravstvene probleme koji ima cijeli ovaj region.

Problem nije ništa manji ni u Kuvajtu. Endokrinolog u bolnici “Mubarak El Kebir”, Abdul Muhsin Eš Šammari kaže da je “normalo da se na večeri nađe polovina gostiju, koja boluje od dijabetesa i čiji razgovor nakon večere teče u smjeru utvrđivanja koje lijekove za tretman ove bolesti oni koriste”.

Ujedinjeni Arapski Emirati godišnje potroše 272 miliona dolara na liječenje dijabetesa. Ukupni društveni troškovi Abu Dhabija na godišnjem nivou, zbog ove bolesti, iznose oko 1.9 milijardi dolara.

Posljedice lagodnoga života Saudijsku Arabiju koštaju 5000 rijala po osobi ili ukupno oko 30 milijardi rijala godišnje – oko 8 milijardi dolara. Česta komplikacija je zatajenje bubrega, nakon čega slijedi dijaliza. Taj postupak Saudijce košta između 98 i 180 hiljada rijala po osobi.

Na mapi se može vidjeti da će se farmakoindustrija okoristiti ovom situacijom. Milijarde dolara vrijedni medikamenti biće plasirani do 2014. godine.

Jedna trećina stavnovništva zaljevskih zemalja preko 30 godina starosti pati od gojaznosti, povećanih vrijednosti triglicerida i holesterola u krvi i povišenog krvnog tlaka. Nabrojana oboljenja čine 60% uzroka smrtnosti u regionu.


Zaključci: Izobilje je najčešće veoma krupno iskušenje. Moderno društvo se u osnovi mnogo ne razlikuje od onog najprimitivnijeg – postalo je sakupljačko, gomilajući stvari koje nisu nužne u svakodnevnom životu. Za muslimana je obaveza da se kutariše svojih viškova. U tome je velika, Božja mudrost. Nema Božjeg propisa, koji je čovjeku na štetu – donesen je samo kako bi ga zaštitio i unaprijedio. I smrt i život je Allah dž.š. stvorio kako bi nas iskušao i kako bi se vidjelo ko je od nas najljepšeg djela. Uputa je jasna i sabrana, samo je treba čitati. Možda nam se neke stvari čini sitnicom, dok ne pređu u naviku. Navika zna biti pogubna, a naslada put do propasti.

»Smiješ ubiti samo onoliko životinja koliko ti je potrebno da preživiš. Inače će ih nestati i ti ćeš ponovno biti gladan.«
:: Eskimski mit

» Spoznaj sebe « …lakše ćeš se kontrolisati
:: [ “Nosce Te Ipsum” – Thomas Hobbes (1965) Leviathan ].


Analysis: U.S. backing for Orexigen drug lifts obesity field

REUTERS | By Lewis Krauskopf | NEW YORK | Thu Dec 9, 2010 8:02am EST

Mapa:

http://www.reuters.com/article/interactive/idUSTRE6B82IT20101209?view=large&type=newsOne

Diabetes: The dark side of the Gulf's economic boom

REUTERS | By Layla Maghribi | DUBAI | Wed Jul 4, 2012 10:25am EDT

Diabetics increasing profusely in the Gulf region

SAUDI GAZETTE | By Amal Al-Sibai | Last Updated : Tuesday, December 27, 2011 12:46 AM

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s