Ramazanske odluke – Dan #1 – Pomirenje

Photo by Rina JeriLee Outzen (Flickr): https://www.flickr.com/photos/rinajodk/514443215/ 

Poslanik (Allahova milost i mir na njega) reče da će onaj koji okrene glavu od svoga brata više od tri dana, a potom preseli sa ovog svijeta, biti od stanovnika Vatre. Takođe je rekao: ” Vrata Dženneta su otvorena svakoga ponedjeljka i četvrtka, a Allah prašta u ovim danima svakom onome ko mu nije pripisao druga, osim onima koji su u zavadi; Allah kaže: ‘Odgodite kod njih, dok se ne pomire jedan s drugim’ ”

Najgora stvar koju možete učiniti svome ramazanu, sebi u ramazanu, jeste da ga u potpunosti poništite, jer ste u zavadi ili sporu s nekim. Proturječno je cijeloj srži posta i traženju oprosta od Gospodara, jer nije umjesno tražiti oprosta, ukoliko i sam nisi spreman da oprostiš. Vrata Dženneta otvaraju se svakog ponedjeljka i četvrka zbog čega je Poslanik (Allahova milost i mir na njega) tim danima postio. No, u mjesecu ramazanu otvorena su svakim danom. Zamisli da ti se svaki dan tvoj post i učenje Kur'ana izloži pred Allaha (Uzvišenog i Mudrog), pa On melecima kaže da ti se odgodi oprost, dok se ne pomiriš sa svojim bratom.

Ramazan je najbolja prilika da napišeš tu poruku ili pismo tom izgubljenom članu porodice ili prijatelju i kažeš: “Nije vrijedno zbog ovoga izgubiti Allahov oprost” i dodaš “Izvini. Žao mi je.”

Ukoliko si nekoga izbjegavao, a za to postoji implicitan, nezvaničan, neizrečen bojkot, pobrini se da s tim okončaš danas, da ne bi doveo u pitanje svoj post.

Ne čini to zbog te osobe, već zbog sebe i zarad Allaha.

Allahu, očisti naša srca od neprijateljstva, podari nam snagu da oprostimo i oprosti nam jer smo se o sebe ogriješili. Amin.


Omar Suleiman Tekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-1-reconcile/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Rina JeriLee Outzen (Flickr): https://www.flickr.com/photos/rinajodk/514443215/

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s