Ramazanske odluke – Dan #2 – Namaz u propisano vrijeme

Znam da zvuči kako jedna od osnovnih stvarni, ali nastavite čitati. Kada je upitan o djelu koje je Allahu najdraže, Poslanik (Allahova milost i mir na njega) je dosljedno odgovarao: “Namaz u njemu određeno vrijeme.” [Buhari, Nesa'i]

Allah (Slavljeni i Uzvišeni) opisuje neke od starijih generacija sinova Israilovih, govoreći da su “izgubili njihovu molitvu” jer su prestali da je obavljaju na vrijeme (sura “Merjem” – http://quran.com/19/59). To ih je povelo putem njihovih zlosutnih i ispraznih želja, koji ih je nešto kasnije odveo u propast. Očigledno je duhovna dimenzija ove poruke da osoba koja nema želje ili žudnje da se sjeti svog Gospodara svojom lijenošću stoji na rubu vremena za namaz, kako bi ga se što prije otarasila. Tako Allah opisuje dvoličnjake (sura “Žene” – http://quran.com/4/142).

Prvi korak ka redovnom namazu, jeste potaknuti, natjerati sam sebe da se molitva izvrši u njoj propisanom vremenu. Evo dakle moje nove Ramazanske odluke: Iako je, tahnički govoreći, krajnje vrijeme za obavljanje jednog namaza neposredno nastupanje slijedećeg (uz izuzetak koji čini Sabah/Fedžr), natjerajte sebe da na vrijeme, makar u okviru jednog sata od ezana, obavite Podne (Zuhr), Ikindiju (‘Asr) i Jaciju (‘Iša'a). Neka to za Sabah (Fedžr) i Akšam (Magrib) bude unutar 30 minuta od ezana. Akšam je čak poželjno klanjati u još kraćem vremenskom okviru od ezana, dok se Jacija može ipak malo i odgoditi, ali ova Ramazanska odluka se odnosi na one koji zaista imaju probleme sa pravovremenim obavljanjem molitve/namaza.

Naravno, možete napraviti manju odgodu namaza u razumnom vremenu ukoliko postji neka objektivna prepreka poput posla, ispita, itd. Međutim, neka vam se to ne pretvori u pravilo, radije neka bude iznimka. Napravite na vašim mobilnim/smart telefonima alarm i recite sami sebi da ste “propustili” namaz ukoliko je prošlo više od 30 minuta ili jednog sata od ezana za taj određeni namaz.

Ramazan je vrijeme da se usvoje lijepe navike, a koja od njih je bolja od one koja je najdraža Allahu!?

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-2-prayer-on-time/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Lone Ranger (2013) Trailer Screenshot

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s