Ramazanske odluke – Dan #3 – Namazi od sunneta Božjeg Poslanika (a.s.)

Gazi Husrev begova džamija

Rekao je Poslanik Muhammed (Allahova milost i mir na njega): “Allah će izgraditi kuću u Džennetu onome ko bude ustrajao u obavljanju 12 reka'ata sunneta: četiri prije i dva poslije Podneva (Zuhr), dva poslije Akšama (Magrib), dva poslije Jacije (Iša'a) i dva prije Sabaha (Fedžr).”

Gore spomenuti sunnet-namazi čuvaju vaše obavezne farz-namaze i esencijalni su dio svakodnevnice svakog vjernika. Počesto smo lijeni u njihovom izvršavanju, ili obavljamo tek poneki od njih – s vremena na vrijeme. Međutim, ramazan je zaista SAVRŠENO vrijeme da ih se učini svakodnevnim i redovnim. U ramazanu, tri od četiri ova sunneta su već dio namaza koje klanjamo. Pogledajte:

  •  Sabahski sunet je lahko klanjati, jer smo već budni za sehur
  •  Akšamski sunet je lahko klanjati, jer se klanja brzo nakon iftara
  •  Jacijski sunet je ionako klanjamo tik prije teravih-namaza (teravije)

Evo šta vam predlažem: Imate četiri namaza po sunnetu koje morate uvesti u svakodnevne molitve, a za taj zadatak imate četiri sedmice. Svake sedmice obavljajte sunnete koji su vezani za jedan dnevni namaz, kao da je to obavezno. Kako dolazi naredna sedmica, dodate još jedan sunnet, na slijedeći namaz.

Na primjer, prve sedmice u Ramazanu, pobrinite se da SVAKI PUT klanjate i sabahski sunnet, pa makar to bilo i nakon farza. Slijedeće sedmice na tu praksu dodajte podnevske sunnete i tako dalje.

Ukoliko uvedete sebi ovu disciplinu i klanjate namaze po sunnetu Božjeg Poslanika (Allahova milost i mir na njega), njihova ukupna vrijednost je mnogo veća nego vrijednost teracije u ramazanu.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-3-sunnah-prayers/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Rusmir Gadžo, “Gazi Husrev begova džamija, Sarajevo”

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s