Ramazanske odluke – Dan #4 – Tajna veza

A Muslim pilgrim prays atop Mount Al-Noor during the annual Hajj pilgrimage in Mecca November 9, 2010. (REUTERS/Mohammed Salem)

A Muslim pilgrim prays atop Mount Al-Noor during the annual Hajj pilgrimage in Mecca November 9, 2010. (REUTERS/Mohammed Salem)

“Dova muslimana za njegovog brata u odsustvu će doista biti ispunjena. Nema muslimana koji moli Allaha za svog brata dok je on odsutan, a da melek koji je zadužen za njeno ispunjenje ne uči istu dovu za onoga koji moli.” (prenosi Ebu Derda'a, bilježi Muslim)

Pošto se dova postača bezuslovno prima, ovo je i najbolje vrijeme za nju. No, evo par prijedloga kako da je učinite posebnom, jedinstvenom:

  1. Dovite za nekoga ko to ne bi od vas očekivao, ali nemojte govoriti toj osobi, kako bi vaše dove bile potpuno iskrene i zarad Allaha.
  2. Često učite različite dove i za različite osobe, tako da se ostvare i različite stvari. Zato pomislite na na svaku od osoba u kategorijama koje ću navesti i svakodnevno činite dove za njih.
  • dovite za osobu koja posjeduje vrline, ali joj nije stigla blagodat upute i vjerovanja; molite/dovite da do te osobe dopre uputa, pa možda i vama Allah poveća uputu (hidajet).
  • dovite za osobu koja radi na podučavanju i širenju vjere, da Allah uvaži i prihvati njihov trud i očuva njihovu iskrenost; možda Allah na taj način podari i vama da na sličan način služite na Njegovom putu i očuva vašu iskrenost.
  • dovite za osobu koja se javno griješi; molite Allaha da oprosti takvoj osobi; zamislite da Allah primi dovu da joj se oprosti velik, javno počinjen grijeh; meleki govore “Amin!” na svaku vašu dovu, pa će možda Allah oprostiti sve vaše javno i tajno počinjene grijehe.
  • dovite za osobu koja je bolesna, da Allah njoj ili njemu podari ozdravljenje; možda Allah učini isto, pa brzo ozdravi i vas, ili vam sačuva dobro zdravlje, ukoliko ste zdravi.
  • dovite za osobe koje su u finansijskim ili nekim drugim, ovosvjetskim poteškoćama i tegobama; zatražite od Allaha da pomogne tim osobama, pa će Allah možda pomoći i vama ukoliko se nađete u sličnim problemima.
  • dovite za osobu kojoj je podarena neka od blagodati koju i sami želite; dovite da Allah i održi tu blagodat upravo uz osobu na koju mislite, ali da je to ne odvrati od nagrade za vječni svijet, pa će možda i vama Allah podariti isto, ili će održati neku od blagodati koju je vama dao, otklonivši mogućnost da se ona pretvori u nešto što će vam pričiniti štetu.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-4-the-secret-bond/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: A Muslim pilgrim prays atop Mount Al-Noor during the annual Hajj pilgrimage in Mecca November 9, 2010. (REUTERS/Mohammed Salem) via Boston.Com – The Big Picture

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s