Ramazanske odluke – Dan #6 – Razgovor tokom iftara/objeda

Ramazan u Faludži

Ramadan in a house in Falluja – REUTERS/Mohanned Faisal (IRAQ)

“Kad se jede, ne priča se!” Toliko sam puta to čuo. Iako je zaista nepristojno pričati napunjenih i otvorenih usta, treba ipak malo dublje zaviriti u ovu pojavu.

Budimo iskreni,…koliko se u ramazanu sve vrti oko posta, toliko i oko hrane, naročito prilikom zajedničkih iftara.

U prilog tome ide i činjenica da hrana ponekad zaista zbližava ljude. U mnogim domaćinstvima je iftar/večera vrijeme kada svi dođu za stol, uzmu hranu i pođu svojim putem. Pored toga, može se desiti i da je upaljen televizor, ili su se svi zagledali u svoje SMS poruke ili pak poruke na društvenim mrežama, čak i sa osobama koje su tik uz njih, za istim stolom. Sve u svemu, svi ßu pojedinačno zalutali negdje u svom vlastitom svijetu, bez igdje ikoga, osim televizije ili partnera sa kojim razmjenjuju poruke.

Od stvari koje pripadaju sunnetu je i zajedničko objedovanje, naročito sa porodicom, a pri tome voditi i ugodan razgovor, uz jelo. Neke od najvećih poruka Poslanika (Allahova milost i mir na njega) izrečene su upravo za jelo, zbog čega imam en-Nevevi kaže: “U tome je znak da je preporučljivo voditi razgovor za vrijeme jela, na način da umiruje oni koji su ti se pridružili u tom objedu.”

Zato iskoristite zajedničke objede za učvršćivanje veza sa porodicom i prijateljima, da pokažete lijepo ponašanje i održite korisne razgovore. Ostavite svoje mobitele, laptope, televizore i sve ostalo.

Ova poruka se naročito odnosi na one od vas čiji su roditelji još uvijek živi i žive zajedno sa vama. Ono za čim možda i najviše žalim je što nisam imao priliku da u takvoj atmosferi provodim vrijeme sa mojim roditeljima, tokom djetinjstva. Nemate pojima koliko umirujuće na njih djeluje kada im se u jelu pridruže njihova djeca i RAZGOVARAJU s njima.

Oni od vas čije porodice nisu u blizini … pozovite dobre ljude da objeduju sa vama i pokušajte iskoristiti tu priliku da uspostavite i učvrstite vezu sa ispravnim ljudima.

U svakom slučaju, pošto je ramazan, lakše bi bilo oživjeti priču tokom iftara kad se pred nama ne bi našlo brdo hrane, koje treba pomesti prije teravije.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-6-dinner-conversation/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Al Fahm Magazine (http://al-fahmmagazine.blogspot.com/2013/07/fasting-feminine-way-by-hajia-ganiyat.html) – Ramadan in a house in Falluja – REUTERS/Mohanned Faisal (IRAQ)

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s