Ramazanske odluke – Dan #7 – Savjet uzgajivaču dženetskog drveća

Šuma

U jednom od mojih omiljenih hadisa, Ibn Mes'ud (Allah njime da je zadovoljan) prenosi da je Allahov Vjerovjesnik (Allahova milost i mir na njega) rekao: ” Sreo sam Ibrahima (Allahova milost i mir na njega) u noći Miradža, pa mi je rekao: ‘O Muhammede! Prenesi od mene selame svome ummetu i objavijesti ga da je u Džennetu prostrana ravnica, sa dobrom zemljom i pitkom vodom; sjemenje te prostrane nizije je: ‘Subhanallahi, ve-l-hamdu lillahi, ve la ilahe illallahu, vallahu ekber’ (Slavljen je Allah, sva hvala pripada Allahu, nema drugog boga osim Allaha, Allah je najveći).’ ” [bilježi et-Tirmizi, hadis je hasen].

Postoji mnogo predaja koje dočaravaju izrečeni zikr, svaka ponaosob. Međutim, razlozi zbog kojih je ova predaja draga mom srcu su: ko je dao savjet, kome je upućen savjet i na kojem mjestu!

Ukoliko jedna osoba neprestano ponavlja ove riječi, ovaj zikr, svakodnevno, čak i dok radi, surfa internetom, vježba…koliko bi drveća mogla zasaditi u Džennetu? Drveća čija se krošnja širi na hiljade kilometara i cvjetova kojima bi se divili hiljadama godina, prije nego se pogleda u ono do njega.

Zašto je to važno činiti u ramazanu?

Zato što je post jezika najteži oblik posta.

Kod mnogih je post bezvrijedan, jer svoj jezik koriste na neprimjeren način. Ponavljajući ove riječi često, štitite svoje jezike od neprimjerene upotrebe, koja najčešće potiče od besposličarenja.

Ne treba zaboraviti ni ovosvjetsku korist od njih.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-7-a-jannah-farmers-advice/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: http://www.wallpaperhi.com

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s