Ramazanske odluke – Dan #8 – Budite upoznati…

Muslim World

Postalo je već uobičajeno da, ukoliko pominjem ugrožene narode u jednoj državi, bilo da sam objavio neki status na društvenim mrežama ili govorio o toj zemlji na hutbi, budem obasut pitanjima “a šta je sa…(mojom zemljom)?”. Sjećam se jedne hutbe, poslije koje mi je prišao jedan Oromo brat (Oromo – etnička skupina koja naseljava Etipiju, sjeverni dio Kenije i dijelove Somalije) i u suzama rekao: “Ti si prva osoba koju sam ikada čuo da čini dovu za muslimane u Etiopiji, koje ugnjetavaju Ahbaši.”

Taj me je događaj uistinu diruno, jer mi se činilo da je time potvrđena patnja njegovog naroda, jer je Etiopija pomenuta u hutbi. Samo 15 sekundi kasnije, uslijedili su komentari “a šta je sa…!?” Ljutito su mi prilazili i pitali kako to da nikad nisam pomenuo (pa sad umetnite ovdje ime svoje zemlje) !?

U ovakvim situacijama nema “pobjednika” – jednostavno ne možete svima udovoljiti, a ne trebate ni pokušavati, nisam imao namjeru da govorim o toj vrsti “pobjede”. Poslanik (Allahova milost i mir na njega) je rekao: “Primjer vjernika, u njihovoj međusobnoj ljubavi i milosrđu, je poput primjera ljudskog tijela. Ukoliko jedan njegov/organ dio oboli, cijelo cijelo tijelo se osjeća bolesnim i grozničavim.” (bilježi Buhari)

Jedna od stvari koje mi stvaraju najveću frustraciju u svijetu jesu humanitarne akcije i prikupljanje sredstava za ugročene,…pa ako je zemljotres u Pakistanu – pojaviće se Pakistanci, Arapi će se pak pojaviti u najvećem broju kad treba donirati za Palestinu, no pomenu li se akcije prikupljanja sredstava za Burmu i Somaliju, broj učesnika iznenada opada. Ustvari, kad se pokrenu neke akcije za lokalne potrebe, može se osjetiti i podsmijeh na ideju da se zekat utroši za nešto lokalno, iako je to čak i preporučljivo.

Nije novac pobudio frustraciju; pobuđena je stavom koji vodi ka proturiječnosti, nedosljednosti; u suštini, naše su se humanitarne akcije pretvorile u pomamne nacionalističke groznice, koje su iz islamske perspektive besmislene.

Palesina nikada nije bila “nacionalistički” poziv. Ne bi to trebala biti ni Sirija, Istočni Turkestan, Somalija, Burma ili Bangladeš. Nije ovdje poenta u mahanju zastavama, uzvikivanju parola ili bombarovanju Facebook statusima.

Srž svega je u razmišljanju o sebi i okolini, molitvi, odgoju sebe i drugih, te strateškom političkom angažovanju. Za takvo nešto ne moramo čekati da se pojave stravične slike u vijestima.

Plan je jednostavan:

  1. Okaniti se grijega koji su teret i za cijeli Ummet (Kur'an 30:41). Šepuriti se sa zastavom i grijehom istovremeno, jeste kontraproduktivno.
  2. Biti upoznat sa situacijama i poteškoćama naroda koji nisu tako populani u medijima.
  3. Zatražiti od Allaha, u tmini i tišini noći, da podrži naše braće i sestru.
  4. Dati prilog i za ljude za koje ni na koji način niste vezani, kako bi sadaka bila još iskrenija.
  5. Podučiti ljude o određenom problemu na produktivniji način i istražiti načine da se isti problem istakne na političkoj areni.

 

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-8-acquaint-yourself/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Photographic Sushi

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s