Ramazanske odluke – Dan #9 – Nadati se Allahovoj nagradi (Ihtisab)

Elhamdulillah

Kad se susretneš sa kakvim iskušenjem ili poteškoćom, postoji određeni nivo strpljenja (sabura) koji moraš posjedovati – sviđalo ti se ili ne. Zavisno od tvog ponašanja, za takvu vrstu strpljenja možeš biti nagrađen ili ne. Međutim, postoji i nivo strpljenja koji postižu samo oni koji žele Allahovo zadovoljstvo. Ta vrsta strpljenja se naziva “ihtisab” (الاحتساب ) što znači nadati se Allahovoj nagradi, potčinjavati se Njegovoj naredbi, oslanjati na Njegovo obećanje i činiti stvari samo zbog Njegovog zadovoljstva.

Zašto je to toliko važno razumjeti u ramazanu?

Poslanik Muhamed (Allahova milost i mir na njega) je prenio da je Allahov oprost uslovljen dvjema stvarima: “Ko isposti ramazan s pravim imanom, nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.” (Buhari, br. 38, Muslim, br. 760)

Svi mi znamo šta je iman, ali šta čini ihtisab tako posebnim u ovom slučaju. U suštini, ukoliko zaista želite oprost od Allaha, morate to pokazati svojim stavom i ponašanjem. Obično se ihtisab pominje samo u kontekstu dobrih djela. Ukoliko osoba traži nagradu od Allaha, neće činiti samo ono što je nužno – minimum, nego će težiti da upotpuni svoj kijam (stajanje u namazu), učenje Kur'ana, itd. Koncept je, u svakom slučaju, mnogo širi od toga. Da biste uistinu razumjeli ihtisab, obratite pažnju na slijedeći hadis:

“Post je štit, pa kada neko od vas zaposti neka se ostavi spolnog uživanja i neka ne priča mnogo i isprazno, a ako ga neko bude psovao ili se bude htio sa njim tući, neka kaže: Ja postim! Ja postim!” (Bukhari, Muslim)

Konačno, ono čemu nas post uči nije da samo tolerišemo nevolju, već i da je vidimo kao priliku.

Osoba koja vas u tom momentu i stanju vrijeđa, pruža vam priliku za bolji položaj kod Allaha. Takva osoba otvara mogućnost da se ispuni vaša molba i dova Allahu. Poteškoća koja vas zadesi u takvom stanju, prilika je da ostvarite veliku dobit na onom svijetu.

Naravno je da se ovakve stvari dešavaju u neodređeno vrijeme, ali je ramazan savršeno vrijeme da se nauči kako postupiti u nevolji i nedaćama. Osim toga, pokazuje i kakva ste osoba i šta su vam prioriteti.

Slijedeći put, kad se nešto tako desi:

  1. Odbrani se osmjehom
  2. Reci “Elhamdulillah
  3. Osloni se na Uzvišenog, da će nadoknaditi nečim što je i previše lijepo da bi ga ovaj svijet mogao pojmiti.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-9-ihtisab/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: GeeksZine

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s