Ramazanske odluke – Dan #10 – Ne koči prerano…

Ušli smo u srednjih deset ramazanskih noći, kada broj vjernika na teraviji vidno i lagano opada i “ramazanski entuzijasti” uzimaju mali odmor, čekajući posljednjih deset dana, kako se bacili na što intenzivniji ibadet. Priznajem, možda sam malo pretjerao u ovoj ocjeni, ali svi manje-više očekujemo da će doći do malog pada u elanu postača u ovo doba godine.

Ovako izgledaju moja razmišljanja i savjeti kako izbjeći gore pomenuto:

1. Djelo se prihvata ukoliko se čini u kontinuitetu, kako to Ibn el-Kajjim pominje. Mi se trebamo potruditi i nadati da grijehe koje smo ostavili u ramazana i lijepe navike koje smo stekli, ostavimo (prve) i nastavimo primjenjivati (druge) i ostatak godine. Ukoliko već u ramazanu činite neke greške, to znači da nešto ne radite kako treba.

2. Učiti više Kur'an u ovih deset, nego u prethodnih 10 dana, kako bi se pripremili za posljednju trećinu.

3. Zadužiti nekoga da vas pozove ukoliko se ulijenite u namazu ili odlasku u džamiju.

4. Kako bi bili uvršteni među one koji će preteći ostale (es-Sabikuun), pobrinite se da u ibadetu premašite ostale u vašim porodicama i bliskom krugu prijatelja.

5. Prepoznajte u ovome priliku da se borite za Allahovu ljubav. Kako ljudima opada elan u srednjoj trećini ramazana, vi ustanite nakon namaza i zatražite: “Allahu moj, ja još uvijek ovdje stojim, tražeći samo Tvoje zadovoljstvo, nadajući se Tvom oprostu i tražeći najveću od tvojih džennetskih bašči – el Firdevs”

Da nas Allah učini od onih koji će mnogo napredovati u ovih 10 noći i nagradi nas navećim stepenom u Džennet-ul Firdevsu. Amin.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-10-braking-too-soon/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Ranjith Mehenderkar – “Light trails on the highway” (http://www.photoswinprizes.com/2012/07/03/light-trails-on-the-highway/)

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s