Ramazanske odluke – Dan #11 – Prijatelji zarad Allaha

Eid el Fitr

Poslanik (Allahova milost i mir na njega) je rekao: “Među Allahovim slugama postoje i oni koji nisu ni poslanici ni šehidi, ali ih i poslanici i šehidi smatraju sretnicima, zbog visokog statusa koji uživaju kod Allaha.”

Upitali su ga: “O Allahov vjerovjesniče, reci nam ko su oni!”

Rekao je: “To su oni koji su se međusobno voljeli radi Allaha, a nisu bili u rodbinskim vezama ili vezani razmjenom kakvog bogatstva. Tako mi Allaha, njihova će lica biti svijetla, biće zaštićeni nurom. Neće osjećati nikavoga straha kada svi ostali budu strahovali, neće osjećati žalost kada svi budu ožalošćeni.”

Potom je proučio ovaj ajet: “I neka se ničega ne boje i ni za čim neka ne tuguju Allahovi štićenici” (suret-ul Junus, ajet 62.) [ hadis bilježu ebu-Davud ]

Prijatelji koje steknete samo zarad Allaha su veoma posebni ljudi i ne postoji bolje i lakše vrijeme da se takvo prijateljstvo ostvari nego u ramazanu i prilikom obavljanja hadždža.

Može se desiti da to bude kroz druženje sa nekim s kim ste niste nikad ranije povezali, u vrijeme iftara, u itikaafu – posljednjih deset noći, neko koga ste sreli na ramazanskom druženju, itd. U svakom slučaju, ramazan zaista priža jedinstvenu priliku da se sklope nova prijateljstva, zarad Allaha.

Razlog zbog kojega je ovako nešto krucijalno je što mnogi od nas vjeru otkriju u poznijoj životnoj dobi, a onda su primorani ili da se odreknu ranijih prijatelja, ili da učine neka ranija prijateljstva tolerantnijim. Rijeko se međutim desi da neka prijateljstva ostvarimo i održimo samo zarad Allaha.

Svrha prijateljstva je da pruži izvjesni osjećaj olakšanja i utjehe.

Kada to “olakšanje” i “utjeha” nije ništa drugo do sam Allah, pogodite šta se onda dešava:

Poslanik (Allahova milost i mir na njega) je rekao: “Allah će na sudnjem danu upitati: ‘Gdje su oni koji su se voljeli u moje ime? Danas, na dan kada drugoga hlada neće biti, osim moga, u tome ću im hladu zaklon prirediti.” [bilježi Muslim]

U suštini, prijateljstva stvaramo kako bismo našli “hlad” i zaklon od neizbježne “vrućine” koju stvara neprijatna okolina ovog svijeta.

Za vjernike, ta se veza stvara pod Allahovim okriljem, kako bi nas na ovom svijetu zaklonio od njega i njegovih iskušenja. Tako će i na Sudnjem danu Allahova sjena i zaklon koji su štitili iste te prijatelje na ovom svijetu od neposlušnosti i iskvarenosti još jednom da nas zaštite, samo ovaj put od većih iskušenja, tog Velikog dana.

Zato pokušajte u toku ovog ramazana pronaći nekoga koga biste voljeli imati za prijatelja zarad Allaha ILI ukoliko već imate tu osobu, potvrdite takav vid prijateljstva i ojačajte veze s njom.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-11-a-blessed-companion/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: http://www.festivalfiestas.com/2014/06/eid-al-fitr-feast-of-breaking-fast-eid.html

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s