Ramazanske odluke – Dan #12 – Natjeraj se na suzu

Poslanik (Allahova milost i mir na njega) nas je u mnogim predajama informisao da oko koje je prolilo suzu zarad Allaha nikad neće pržiti Vatra i da će onaj čije oko pusti suzu zarad Allaha biti u Allahovom hladu na danu Sudnjem.

Ebu Bekr es-Sidiik (Allah bio zadovoljan njime) bio je po mnogočemu poznat; između ostalog je i često plakao. Plakao bi svaki put kada bi bio u namazu; štaviše, ljudima koji su pristali uz njega kao imama bilo je teško razmjeti šta bi učio u namazu, jer je uvijek plakao.

Jednom je za vrijeme njegove vladavine kao halife grupa inovjernika došla iz Jemena i zatražila da čuje učenje Kur'ana. Kako je učenje započelo, posjetioci su odmah briznuli u plač, a ebu Bekr je čuvši to i sam zaplakao i rekao: “Ovakvi smo bili, prije nego su naša srca otvrdnula!”

O čemu je to ebu Bekr govorio? Do same smrti je bio poznat po suzama! Međutim, čini se prirodnim da kako vrijeme prolazi, lagano gubimo srčanost i prve emocije stečene prema vjeri, one kao da blijede.

(…dok prevodim ovaj tekst na talasima radija BIR čujem “…suza rad Allaha” u izvedbi Latifa Mučevića – Biserna suza)

Sjetite se prvog puta kad se izgovorili šehadet, prvi put kad vas je Kur'an zaista ganuo, prvog iskrenog pokajanja, prvog gubitka voljene osobe, prvi put kad ste za momenat izbjegli smrt, itd.

Šta onda činiti kad pokušavate zaplakati, ali suza neće na oko? Ebu Bekr (Allah bio zadovoljan njime) je preporučio da se napravi tužan izraz lica, koji zapravo ne možete dugo nositi, a da ne zaplačete. Drugim riječima – “fake it till you make it” – “namiči suzu dok se ne otkine”. Ipak, ne činite to pred ljudima, da se pokažete, već u trenucima osame.

Pronađite ajet koji vas je posebno dojimio, pokušajte da se izjednačite sa emocijama koje prenosi imam ili ljudi oko vas na teraciji; duboko se zamislite o Džennetu ili Džehennemu; učinite dovu iz dubine srca i duše; natjerajte se na makar JEDNU suzu. Možda ona, baš jedna suza, bude prihvaćena i spasonosna na Sudnjem danu.

Ostala je još jedna VEOMA važna stvar: NE GOVORITE NIKOME O TOJ SUZI, da bi ostala jedino zarad Allaha.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-12-force-a-tear/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: Amr Abdullah • Arabian Gazette ( http://www.arabiangazette.com/lailat-al-qadr-night-destiny/  )

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s