Ramazanske odluke – Dan #16 i Dan #17 – Dobitak uz gubitak

Penguins arguing

Vrlo je lahko oprostiti kad i sam imaš na plećima svoje breme grijeha, koje si iskusio, ili reći “Ne želim se prepirati,” kad znaš da ćeš u toj svađi svakako izgubiti.

Međutim, VEOMA je teško prekinuti raspravu kad si nadomak “pobjede”. Zašto? Zato što ti u takvoj situaciji poraste ponos, naročito ako je sa suptorne strane neko koga… ne simpatišeš. U tom slučaju je to tvoja prilika da poniziš osobu sa suprotne strane i postaviš je gdje joj je mjesto. Poslušaj sad ovaj hadis:

Rekao je Poslanik (Allahova milost i mir na njega): “Garantujem kuću u Džennetu onome ko ostavi raspravu, pa makar bio u pravu…” (bilježi ebu-Davud).

Očigledno je da ovdje nije riječ o raspravi koja se pojavi prilikom širenja vjere. Riječ je o ličnim raspravama, prepirkama i svađama. Uprkos činjenici da znaš da si u pravu – ostavljaš je, zarad Allahovog zadovoljstva.

Ovako ćeš postupiti iz poniznosti, nadajući se da Allah tebe neće poniziti na Sudnjem danu.

Niko od nas ne želi raspravu sa Stvoriteljem na onom svijetu, pa neka vam pređe u naviku da ostavite rasprave i sa njegovim stvorenjima, na ovom svijetu.

Zamisli da ti neko plati milion dolara (eura, maraka) samo da “izgubiš” raspravu?! Poslanik (Allahova milost i mir na njega) obećava nagradu, kuću u Džennetu, koja je mnogo bolja od toga.

To se zove dobitak, uz gubitak.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-17-winning-by-losing/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: http://kexino.com/business/are-you-persuading-informing-or-re-affirming

Odlučio sam redovnu originalnu temu iz 16. dana preskočiti, jer sam smatrao korisnijim da ono što slijedi bude objavljeno i za 16. i 17. dana ramazana. Nažalost, ni sam nisam izbjegao ovu pojavu u toku ramazana, pa neka nam bude opomena – i meni i vama, šta da učinimo ukoliko se, ne d'o Alah, ponovi.
 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s