Ramazanske odluke – Dan #18 – Neka se svaka noć uračuna

Džebel Nur

A Muslim pilgrim prays at the top of Noor Mountain, on the outskirts of Mecca, Saudi Arabia on Thursday, Nov. 11, 2010. (AP Photo/Hassan Ammar)

U pripremi za posljednjih deset dana Ramazana, htio sam da s vama podijelim nekoliko savjeta, kako ih najbolje iskoristiti:

  1. Ne budite poput većine ljudi, koja čeka 27. ramazansku noć da bi je provela u ibadetu! Poslanik  (Allahova milost i mir na njega) je provodio u i'tikafu (osamljivanju, namjenskoj vjerskoj izolaciji) svih deset noći, tražeći Allahovo zadovoljstvo. Niko ne može garantovati da je Lejlet-ul Kadr zaista u 27. noći, a naročito sa ovim nedavnim sporovima oko položaja Mjeseca (znam, ponovo iznosim tu problematiku) čak i ne možemo znati koja je noć dvadeset i sedma. Zato je treba tražiti u svakoj noći i zasigurno nam tako neće izmaći. Ne samo to, ukoliko provedete i preostalih devet noći u stalnoj vezi sa Stvoriteljem, primajući Njegovu milost, povećaćete svoje deredže (status, stepen) kod Njega.
  2. Pokušajte se natjerati, potrudite se da sabah (Fedžr) i jaciju (‘Iša'a) klanjate u džematu. Usman ibn Affan (Allah njime da je zadovoljan) nas obavještava: “Čuo sam Allahovog Vjerovjesnika (Allahova milost i mir na njega) kako kaže: ‘Ko obavi jaciju u džematu, kao da je u namazu proveo polovinu noći, a ko obavi sabah u džematu kao da je cijele noći klanjao’.” (bilježi Muslim).
  3. Klanjajte teraviju u cijeloj njenoj dužini, za imamom. Teravija vam je u ovom mjesecu “kijam-ul lejl” (noćni namaz). Istina, dozvoljeno je da se njena dužina skrati ili da se klanja proizvoljan broj reka'ata, ali je Poslanik  (Allahova milost i mir na njega) rekao da svak’ onaj koji klanja za imamom “sve dok on ne ode” ima punu nagradu kao da je cijelu noć proveo u noćnom namazu. Niko od nas nije sposoban da provede cijelu noć u namazu, pa je ovo dobra prilika da se zaradi puna nagrada.
  4. Provedite noć angažujući se u različitim vrstama ibadeta, da vam ne bi postalo dosadno, pređe u rutinsku aktivnost. Ne morate cijelu noć klanjati. Možete napraviti pauzu, koju ćete iskoristiti za dovu. Možete sebi odrediti i jedan dio Kur'ana, za proučiti, svake noći. Možete se baviti i izučavanjem njegovog prevoda ili izučavanjem hadisa, u pauzi između namaza. Bitno je da do kraja ostanete angažovani. U predstojećim noćima je vrlo dobro udijeliti sadaku ili činiti što je više dobra.
  5. Isplanirajte, smislite svoje dove. Ovo su noći za koje se nagrađuje cijelu narednu godinu. Zato mudro odaberite svoje dove i pobrinite se da ih činite čista srca.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-18-make-every-night-count/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: http://www.boston.com/bigpicture/2010/11/hajj_2010.html

 

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s