Ramazanske odluke – Dan #19 i Dan #20 – Amnestija

Poslanik (Allahova milost i mir na njega) nas je podučio najčešćoj i omiljenoj dovi u posljednjim noćima Ramazana, a ona glasi:

Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul-avfe, fa'fuanni!

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa oprosti meni!

Riječ “afve” je veća od riječi magfiret (oprost) u arapskom jeziku. To je jedan mnogo veći vid oprosta. Riječ je o kompletnoj amnestiji i pomilovanju.

Međutim, jedan od najNEiskrenijih vidova tevbe (pokajanja) je ono u kojem nema osjećaja žaljenja, grižnje savjesti ili barem spozaje i priznanja da je počinjen grijeh!

Iz tog razloga je imam Sufyan Al Thawri predlagao da bi se zapravo trebalo sjesti i sjetiti svojih grijeha, oplakati ih i tražiti od Allaha oprost za njih. Podsjećanje na prethodne grijehe ne čini se tako da stvara mržnju prema vlastitom biću ili baca u očaj, jer se odmah treba prisjetiti da je اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي daleko, daleko Uzvišeniji i iznad tvojih grijeha. Tu leži ljepota jednog dijela ove dove u kome se kaže: “…voliš da praštaš” je pokazuje da imaš povjerenje da će Allah oprostiti, bez obriza koliko je nedjelo bilo teško.

Ovakva praksa ne osigurava samo da se ispune svi uslovi tevbe (pokajanja) nego i cijedi one tvrdoglave suze, zadaje udarac tvom ponosu i približava te Samilosnom.

Zato pokušaj da izgovaraš ovu dovu iskreno i često, kada se nađeš uveče u osami, u toku posljednjih deset dana Ramazana.

Izgovaraj ovu dovu, tako da nikad nisi u zaostatku. Dok je izgovaraš, razmišljaj i možda postigneš nešto više od zagarantovane amnestije.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/2013/07/day-20-amnesty/
Prevod: Rusmir Gadžo
Photo: http://www.turkishartland.com.au/wp-content/uploads/Allahumme-Inneke-Afuvvun-by-Seyit-Ahmet-DEPELER.jpg

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s