Ramazanske odluke – Veliko finale i iluzija sutrašnjice

Veliko finale i iluzija sutrašnjice

U trenucima kad smo slabi i ranjivi, Allahu dajemo mnogo obećanja. Koliko puta si sam sebe uhvatio/la u ovim riječima: “O Allahu moj, ako mi ovo podariš, počeću da klanjam” ili “…prestaću da prodajem ono što je haram” ili “…prestaću s ovim i ovim grijehom” i tako dalje.

Tom vrstom zavjeta kao da se želi implicirati da ti Allah nije dao dovoljno razloga za pokajanje. Prirodno je za očekivati da su aspekti vjere koji su pogodniji i povoljniji za nas daleko prihvaćeniji među masama ljudi.

Međutim, činjenica je da riječ “diin” koju se često prevodi kao “vjera” ustvari dolazi od riječi “dejn” što znači dugovanje, zaduženje. U principu, zauvijek smo zaduženi kod Allaha i radimo na tome da cijelo vijeme otplaćujemo taj dug – vremenom, zdravljem, novcem koji nam je On podario. Na tom putu, On nije obavezan da na tom putu daje bilo šta drugo ili da bilo kako olakša. No, bez ikakve sumnje, mi zavisimo od Njegove milosti na Danu sudnjem, jer niko od nas neće zaslužiti Dženneta samo sa svojim djelima.

U tom svjetlu, mnogi ljudi odgađaju obaveze prema Allahu sa pogrešnim ubjeđenjem da će ih biti u mogućnosti izvršavati nekad kasnije u životu, kada im postane lakše.

Zato ćete često čuti “Počeću klanjati kad završim školu/fakultet, imaću više vremena” – “Daću sadaku kad se obogatim” – “Obaviću hadždž da se potrefi u doba praznika” – “Počeću ići u džamiji kad se preselim na neku bližu lokaciju” – “Nosiću hidžab kad se udam” i tako dalje.

To je skoro isto kao kad kažeš: “O Allahu, spreman sam da Tebi robujem i da se žrtvujem za Tebe, ALI samo do te mjere dok mi to ne ometa težnju za nečim na ovom svijetu.”

Problem je u tome što niko od nas ne zna da li će dočekati sutra niti te zamišljene pogodne okolnosti koje čekamo, da bi ispunili naše obaveze. Naprotiv, jedino što je zagarantovano, sigurno, izvjesno, što je “jekin” – to je naš odlazak sa ovog svijeta i izlazak pred našeg Stvoritelja.

Iz tog razloga nas Allah u Kur'anu stalno obavještava da ništa ne može odgoditi putovanje duše kada istekne njeno vrijeme – dođe njen “edžel”. Zato treba biti JAKO oprezan i ne odlagati obaveze i pokajanje, čak ni na momenat, jer niko ne zna kad će vrijeme za “polazak” doći.

U ovih poslijednjih par dana u Ramazanu, hrlite ka oprostu od Našeg Gospodara, izvršavajte svoje obaveze i napustite sve ono što budi Njegovo nezadovoljstvo.

Allahumme inneke afuvvun, tuhibbul-avfe, fa'fuanni!

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

اللَّهُمَّ إِنَّكَ عُفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي

Allahu moj, zaista si Ti onaj koji prašta, voliš da praštaš, pa oprosti meni!

 


Ramazan nas napušta, pa se moramo zapitati – šta dalje, kako nastaviti ostatak godine?

Najočigledniji vakuf koji iz njega možemo ponijeti je post, bez obzira na to koliko dugi dani bili, post je do sada ušao u našu svakodnevnicu, u našu prirodu. Nije onda slučajno da nas Poslanik (Allahova milost i mir na njega) ohrabruje na post šest dana u mjesecu Ševalu. Ponedjeljkom, četvrtkom, te 13. 14. i 15. dan u svakom hidžretskom mjesecu.

Istina je da ne možemo osjetiti Ramazan izvan Ramazana, ali postoje stvari poput učenja Kur'ana, pozivanja članova porodice da poste, zajednički iftari, koji će očuvati atmosferu. Noćni namaz se može klanjati i tim danima, iako teravije više neće biti. Sunet je da se SVAKE noći klanja noćni namaz, kao što je sunet i da se nastavi s postom. U tim danima posta, učite Kur'an malo duže i više, nego inače. Zaista je osoba više fokusirana na njegov sadržaj kada posti.

Da nas Allah učini robovima Gospodara koji je dao Ramazan, a ne robovima samog Ramazana.

Da nam Allah podari ulazak u Džennet kroz Rejjan – kapiju postača, samo za njih rezervisanu. Amin.

 


Omar SuleimanTekst koji ste pročitali, djelo je mladog američkog učenjaka Umera Sulejmana (Omar Suleiman), nekadašnjeg imama džamije Ebu Bekr es-Sidik u New Orleansu. U kratkom predstavljanju ovog programa, niza tekstova objavljenih 1434. godine po Hidžri, Sulejman kaže : “Mir, milost i blagoslov Allahov neka je s vama. “Ramazanske odluke” je pokušaj da se ljudima daju smislene smjernice i putanje ka promjenama u brojnim pitanjima koja se tiču poznavanja i prakticiranja vjere. Svaka od odluka je jedinstvena i dotiče se aspekta vjere koji je možda pomalo i zapostavljen. Ove Odluke obuhvataju individualne, ali i socijalne ciljeve i imaju namjeru da nam pomognu da inkorporiramo vjeru u svakodnevne životne zadatke. Nadam se da ćete se njima okoristiti i podijeliti ih sa drugima. Spomenite me u vašim molitvama, dovama. Allah da vas nagradi svakim dobrom. Umer Sulejman. Ramazan 1434. godine.


Izvorni post: http://ramadanresolutions.com/
Prevod: Rusmir Gadžo

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s